Kraviny v Blesku (aneb kam až může vést touha po senzaci)

RS_CS_AUTOR: Josef Muknsnabl <josef.muknsnabl(at)worldonline.cz>, RS_CS_TEMA: Komentáře, RS_CS_VYDANO_DNE: 12. 11. 2005

S pobavením jsem si přečetl článek s názvem "Kluk pokousal dva lidi!", který byl uveřejněn v internetové verzi deníku Blesk.

Zdrojem mého pobavení byl hned úvod článku, kde se píše (cituji):

To se dějí věci! Zfetovaný romský mladík (18) kousl do ruky ředitele gymnázia Josefa Mouleho (59) a policistu (35) hryzl do lýtka.
Oba ohrozil nákazou žloutenky! Osmdesát procent všech případů žloutenky typu C na Chomutovsku totiž lékaři registrují právě mezi narkomany.
Zatímco policista je očkovaný, pokousaný ředitel zatím vyčkává. "Neprokousl mi kůži, takže snad to bude dobré. Lékař mi doporučil, abych si místo natíral jódem. Prý ničí bakterie," ukázal včera Josef Moule, ředitel Gymnázia v Chomutově, na ranku na levé ruce.

Na první pohled to vypadá docela dobře až na to, že je zde uveden jeden vyložený nesmysl, který bych rád uvedl na pravou míru a sice: VAKCÍNA PROTI ŽLOUTENCE TYPU C NEEXISTUJE!!! Tento fakt, si může každý ověřit např. zde. Nebo, že by Blesk v tomto případě předstihl všechny renomované vědecké časopisy a objev ohlásil jako první? To asi sotva.

Věta mluvící o typu C tam zřejmě byla přidána pro zvýšení dramatického efektu. Způsob použití je ale velmi manipulativní a zavádějící. Neznalý nebo nepozorný čtenář tak může nabýt dojmu, že v článku dále zmíněné očkování se týká právě žloutenky typu C. Na druhou stranu co můžeme po bulváru jakým je Blesk chtít? Škoda jen, že ho spousta lidí považuje za opravdové noviny a ne za to čím opravdu, dle mého názoru, je a sice nejdražším toaletním papírem na trhu.