Hrubá chyba nebo gerilový marketing?

RS_CS_AUTOR: Josef Muknsnabl <josef.muknsnabl(at)worldonline.cz>, RS_CS_TEMA: Dění ve společnosti - CZ, RS_CS_VYDANO_DNE: 08. 04. 2006

Při jízdě pražským metrem mě v nedávné době zaujala reklamní kampaň Hornbachu nabízející dveře a podlahy.



Od ostatních reklam umístěných v metru se totiž lišila hrubou pravopisnou chybou. Protože se jednalo o chybu v  poměrně frekventovaném a známém slově „typ“ (ve smyslu druh), nemohl jsem uvěřit, že by se tato chyba objevila v textu náhodou. Tedy pokud nepovažujeme za pravděpodobnou hypotézu, že člověk sestavující text kampaně pravděpodobně neukončil ZŠ.

Napadly mě další dvě možná vysvětlení. Varianta jedna je ta, že se jednalo o použití některé z technik gerilového marketingu (guerilla marketing) jehož hlavním úkolem je za pomoci nekonvenčních (a zpravidla také nízkorozpočtových) marketingových technik dosáhnout konvenčních marketingových výsledků. Chyba tak měla pomoci inzerátu k tomu, aby si ho lidé snáze zapamatovali. Druhé vysvětlení je to, že použitím slova „tip“ místo „typ“ chtěli autoři naznačit, že kupujícímu dávají výborný tip na nákup. Tzn. využili slovní hříčky a snadné zaměnitelnosti stejně znějících ale jinak se píšících slov k umístění dalšího reklamního sdělení.

Ze všech navržených vysvětlení (1) autor sdělení je „trotl“ a nezná pravopis, (2) chyba slouží k lepší zapamatovatelnosti, (3) slovo naznačuje, že nákup podlah je dobrý tip jak utratit peníze se mi zdá nejpravděpodobnější varianta 3. A co vám? Svůj názor můžete vyjádřit v anketě.

A…málem bych zapomněl tady jsou fotky zmiňovaného inzerátu z metra (foceno pomocí N6230).

celkový pohleddetail slova "tip"