17. listopad 2007 – černá nebo bílá?

RS_CS_AUTOR: Josef Muknsnabl <josef.muknsnabl(at)worldonline.cz>, RS_CS_TEMA: Dění ve společnosti - CZ, RS_CS_VYDANO_DNE: 17. 11. 2007

Asi málokterý státní svátek rozděluje českou společnost (tedy alespoň tu část, která nejela na chatu nebo za zábavou :-) ) víc než 17. listopad. Důvodem není ani tak význam tohoto dne ve smyslu událostí z roku 1939, ale samozřejmě význam jež mu dal rok 1989. Tj. 'Sametová revoluce’, svržení vládnoucí KSČ, odchod sovětských vojsk a nastartování celkové demokratizace a ekonomické transformace. Zkrátka všech procesů, které vedly ve výsledku k realitě dnešních dnů.



A právě podoba této reality, a vůbec smysl událostí roku 1989 hodnocený odstupem dnes již 18ti let je jablkem sváru, který rozděluje celou společnost. Tento rozpor je na první pohled skrytý, jakoby ani neexistoval, ale čas od času se vynoří a objeví se, se vší razancí. Příkladem prvního typu je například situace, kdy se reportér TV zeptá někoho na ulici na názor na to či ono a dotyčný začne nadávat, až skončí tvrzením, že před rokem 89 bylo všechno lepší. Příkladem druhého typu, tzn. záměrného využití mohou být třeba volby (kdy pravice mobilizuje proti dnes již v podstatě neexistujícímu nebezpečí návratu komunismu - levice zase proti dravému kapitalismu) anebo různá obvinění veřejně činných osob se spoluprací s StB, KGB apod. Znovu a znovu se diskutuje, jak to bylo, co kdo udělal, co řekl, jaký byl pravý význam - zda se jednalo o pouhé předání moci a ústup do předem připravených pozic nebo zda se jednalo o opravdovou revoluci, při které naštěstí netekla krev! Jak to tedy bylo? Bylo to dobře? Máme se teď líp než předtím? Žijeme v bezpečnějším světě? Došlo k naplnění ideálů roku 89?

Na tuto otázku si musí odpovědět každý sám. Na základě svých vzpomínek, zkušeností, prožitků, dokumentů materiálů a vůbec všeho. Pro někoho bílá, pro někoho černá tak už to asi bylo, je a bude vždycky. Až do doby kdy bude další 'revoluce‘ za jiné ideály a stejné chyby (ale i úspěchy) si zopakují jiné generace a tak to půjde pořád do kola nebo ne?

A nakonec pár zajímavých odkazů

CVVM: Dle většiny lidí je v ČR špatné zabezpečení na stáří
CVVM: Třetina Čechů si myslí, že poměry jsou lepší než před 1989
Změny od listopadu 1989 vnímá pozitivně mírná většina lidí
Median: Podle většiny nebylo vypořádání s lidmi od StB dostatečné

A co Váš listopad?