phpRS

Dnešní datum: 09. 05. 2024   | Hlavní stránka | Oblíbené odkazy |  
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Oblíbené odkazy
Historie anket
TOP 15

Rozšířené vyhledávání

  Anketakulatý roh
Byli byste ochotni finančně přispět na pomoc obětem zemětřesení na Haiti?

Ano, větší částkou
21722 (21722 hl.)
Ano, menší částkou
17176 (17176 hl.)
Ano, spíše symbolickou částkou
14781 (14781 hl.)
Nepřispěl bych
13306 (13306 hl.)

Celkem hlasovalo: 66985


  Kontaktní informace:kulatý roh
Název: jmx bloguje
Provozovatel: jmx
E-mail: mail at wo
ICQ: 70282064
ICQ status: ICQ status

Projekty:
Jihozápad.info

Farma:
jihozapad.wz.cz
jihozapad.web2001.cz
jihozapad.webzdarma.cz
jihozapad.webz.cz
jihozapad.kvalitne.cz
Ubytování Jižní ČechyUbytování velkých skupinChata rybníkaUbytování KunžakUbytování v České KanaděRybolovPenzion Jižní ČechyChata StrmilovPenzion StrmilovChata Česká KanadaKomorníkChata KomorníkJižní Čechy

* Vězni na útěku! Jak dlouho asi vydrží?

Vydáno dne 08. 11. 2005 (1272 přečtení)

V dnešní záplavě pro mě nezajímavých zpráv typu „SNK a Evropští demokraté jsou na dohled integraci“ nebo „Albánci v Kosovu postřelili českého vojáka“ jsem objevil jednu moc, moc zajímavou zprávu. Šlo o oznámení o útěku dvou nebezpečných zločinců z Borské věznice v Plzni[1].



Důvody proč mě tato zpráva zaujala byly v zásadě dva. První byl ten, že jsem v Plzni chodil na VŠ a k městu, jako takovému, mám vybudovaný silný citový vztah. Takže mě apriori zajímá vše co se tam děje. Druhý pak ten, že jsem přemýšlel o tom jakou únikovou strategii vězni zvolili a jakou bych asi zvolil já, kdybych byl na jejich místě. Zvlášť ta druhá myšlenka mi nedala chvíli pokoje a debatou o ní jsem s kolegou strávil prakticky celou cestu z práce.

Přetím než se pustím do nějakého dalšího rozboru chci jasně deklarovat že nestojím na straně vězňů, nesympatizuji s nimi a ani nevyzývám k jejich podpoře. S jejich profilem je lepší pro nás pro všechny když budou hezky dlouho pod zámkem. Problém mě zajímá čistě z teoretického hlediska. Takže téma je: strategie útěku , tak aby stíhaný člověk unikl bezpečnostnímu aparátu.

Základní věcí, kterou bych provedl ihned po útěku je oddělení se od případných kompliců. Dva jednotlivci se hledají podstatně hůře než jedna dvojice. Další postup by ale zřejmě nebyl až tak jednoduchý.

Zatím mě napadly následující možnosti:

  1. Dostat se rychle za město, zdekovat se do lesa, tam buď chvíli zůstat nebo se v noci přesunovat dále. Tato varianta vypadá na první pohled dobře, ale v zásadě je špatná. Útěk by patrně skončil s prvním přeletem vrtulníku s termovizí (který byl samozřejmě do pátrání okamžitě nasazen[1]).
  2. Zamíchat se mezi bezdomovce, přežít první vlnu stíhání a pak se ztratit. Opět tohle asi nebude dobrá strategie, lustrace bezdomovců bude pravděpodobně také jedna z prvních věcí, kterou policie udělá.
  3. Dostat se na nádraží vlakové/autobusové a odjet jakýmkoliv spojem co nejdál. [s touhle variantou přišel kolega]. Tato strategie by nemusela být špatná, jen je třeba mít trochu štěstí (to zřejmě uprchlí pachatelé měli) a dostat se do autobusu, vlaku dřív než dojde k aktivaci bezpečnostního aparátu. Dále je třeba si dát pozor na kamerový systém na nádraží. Vhodnější by byl asi autobus, než vlak z toho důvodu, že policejní kontroly ve vlaku jsou poměrně běžné. No v zásadě by to mohlo fungovat…
  4. Dostat se k autu a ujet co nejdál. Také by to nemuselo být špatné, ale bude nutné se vyhnout hlavním tahům a utíkat pouze po okreskách a málo frekventovaných silnicích.
  5. Utéct co nejdříve na hranice, ilegálně přejít do Německa a nějaký čas přebývat v lese na německé straně. Tuto strategii považuju za trochu riskantní. Pravděpodobně by se sice eliminovala možnost, že budu odchycen pomocí termovize (český vrtulník, určitě nebude moci jen tak přeletět přes hranici) ale zase na druhou stranu riskuji s tím přechodem hranic.
  6. Ukrýt se co nejdříve po útěku u někoho v bytě a vyčkat nějakou dobu než pominou bezpečností opatření.Velmi dobrá varianta. Nevýhodou je náročnější realizace a hlavně výběr vhodné osoby. Bylo by nutné vyloučit všechny spoluvězně (i bývalé) a jejich příbuzné, všechny vlastní příbuzné, kolegy z bývalé práce nicméně při troše dobré vůle má snad každý někoho známého o kom jeho okolí neví.

Při zpětném pohledu na navržené strategie můžeme obecně říci, že je můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin. Pro první skupinu je charakteristické to, že se člověk snaží v daném čase urazit co největší vzdálenost a dostat se tak rychle z předpokládané oblasti zájmu bezpečnostních složek. Pro druhou skupinu je pak charakteristické ukrytí se a vyčkání až pominou bezpečnostní opatření.

Otázkou je samozřejmě také co dál. Pokud uteču budu muset řešit další věci jako například doklady, bydlení apod. to je však již mimo rozsah tohoto článku.

Osobně bych z navrhovaných variant útěku preferoval strategie 6 a 3. A co byste zvolili vy?

Použité odkazy:


Číslo odkazuDatum uveřejněníČas uveřejněníNázevZdroj
[1]08.11.200520:29Z věznice uprchli dva muži odsouzení za vražduČeské Noviny
[2]08.11.2005--:--Správa Policie ČR Západočeského kraje - Zprávy z krajeMV ČR


Související články:
Útěk vězňů (fakta o útěku) (14.11.2005)
Útěk vězňů (update) (09.11.2005)

Celá tisková zpráva | Počet komentářů: 29 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek

Jihozápad.info - největší www katalog jihozápadních Čech
Jihozápad.info - největší www katalog jihozápadních Čech

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server

Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami
nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.