phpRS

Dnešní datum: 30. 04. 2024   | Hlavní stránka | Oblíbené odkazy |  
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Oblíbené odkazy
Historie anket
TOP 15

Rozšířené vyhledávání

  Anketakulatý roh
Byli byste ochotni finančně přispět na pomoc obětem zemětřesení na Haiti?

Ano, větší částkou
21643 (21643 hl.)
Ano, menší částkou
17101 (17101 hl.)
Ano, spíše symbolickou částkou
14721 (14721 hl.)
Nepřispěl bych
13256 (13256 hl.)

Celkem hlasovalo: 66721


  Kontaktní informace:kulatý roh
Název: jmx bloguje
Provozovatel: jmx
E-mail: mail at wo
ICQ: 70282064
ICQ status: ICQ status

Projekty:
Jihozápad.info

Farma:
jihozapad.wz.cz
jihozapad.web2001.cz
jihozapad.webzdarma.cz
jihozapad.webz.cz
jihozapad.kvalitne.cz
Ubytování Jižní ČechyUbytování velkých skupinChata rybníkaUbytování KunžakUbytování v České KanaděRybolovPenzion Jižní ČechyChata StrmilovPenzion StrmilovChata Česká KanadaKomorníkChata KomorníkJižní Čechy

* Násilnosti ve Francii (podruhé)

Vydáno dne 07. 11. 2005 (1583 přečtení)

Ačkoliv jsem se již situaci ve Francii věnovat nechtěl, události posledního dne/noci byly natolik dramatické, že mi to nedá a musím se k nim opět vyjádřit.

Novinky od včera

Nejprve si stručně zrekapitulujme co se vlastně stalo. Médii nejdříve proběhla zpráva, že Unie Francouzských Islámských Organizací, jedna z největších francouzských muslimských organizací vydala proti násilí náboženský výnos tzv. fatwu [1]. V ní má údajně stát: “Je formálně zapovězeno každému Muslimovi, který touží po boží milosti a zadostiučinění účastnit se jakékoliv činnosti, která slepě napadá soukromý nebo veřejný majetek nebo by mohla znamenat útok na něčí život.“ Dále se ve výnosu říká, že „Přispívání k takovým násilným akcím/vydírání je zakázaným činem“ a že se vztahuje na „jakéhokoliv Muslima žijícího ve Francii, ať už občana Francie nebo jen návštěvníka“[1].

Velká pozornost byla také věnována schůzce mezi ministerským předsedou Dominikem de Villepinem a Dalilem Boubakeurem, hlavou muslimské rady již výše zníměné Unie Francouzských Islámských Organizací. Bohužel jak se dále ukázalo ani jedna z těchto událostí nijak výrazněji nepřispěla ke zklidnění situace. Jediným, pro mě viditelným efektem, bylo pouze to, že přítomní představitelé muslimské obce obvinili ministra vnitra Nicolase Sarkozyho za přímé podnícení nepokojů, které měl údajně vyvolat nevhodnou rétorikou a tím že nazval výtržníky „lidskou spodinou“, „chátrou“ a sliboval vyčištění dotčených čtvrtí „silnou hadicí“ (power-hose). Zdá, se že Sarkozy si svou nekompromisní rétorikou vyrobil hned několik vlivných nepřátel, kteří mu ještě můžou pěkně zatopit v nadcházejících prezidentských volbách v roce 2007, kdy zřejmě bude kandidovat na prezidenta. No necháme se ještě překvapit … :-)

Ale zpět k situaci na předměstích. Bouře zasáhly během neděle a pondělí rána další města jako například Toulouse, Nantes and Strasbourg[1]. Chuť molotovových koktejlů ochutnal mnohý kostel a mnohá škola. Deset policejních důstojníků bylo zraněno výstřely z brokovnice. Dva z nich byli hospitalizováni. Z neděle na pondělí bylo zapáleno 764 vozidel a zatčeno 173 lidí [2]. Zraněno bylo dokonce i jedno 13. měsíční dítě. Opět se objevily slovní výpady proti Sarkozymu. Někteří z výtržníků totiž v rozhovorech pro média uvedli , že „přestanou jakmile Sarkozy ustoupí“. Útoky se nevyhnuly ani lidem, napadeni basebalovými pálkami a motykami byli například i hasiči. Jeden z napadených to charakterizoval jako „válku“ [3]. Nejhorší událostí, ale bylo první hlášené úmrtí. Zemřelým byl p. Jean-Jacques Le Chenadec (60 let), který byl v pátek zbit výtržníky v severní části Paříže a na následky zranění pak umřel [4].

Zdá se, že teprve teď došlo všem o co jde a rozhodli se alespoň trochu jednat. Místní, představitelé úřadů bylo dáno právo vyhlásit v případě potřeby zákaz vycházení!!! [5]. V rozhovoru pro televizní stanici TF1 pak premiér Villepin vyloučil nasazení armády. Doslova řekl „Nedosáhli jsme bodu kdy by to bylo nutné.“

Rekapitulace a závěr

Porovnám-li chování Francouzů ve světle posledních událostí, zdá se mi že došlo pouze k mírnému pokroku. Sice umožnili místním úřadům vyhlásit zákaz vycházení, ale pořád se brání nějakému razantnímu zákroku. Krev prvního zabitého tak dle mého názoru padá jednoznačně na neschopnost představitelů vlády efektivně a účinně zakročit.
V mnoha článcích a komentářích je vysloven názor, že současné nepokoje jsou mají hlubší příčiny jako např. chudobu, nevzdělanost, sociální nerovnost atd. To je asi i pravda, ale na druhou stranu, kde je odpovědnost těch lidí vůči ostatním? Jakmile vezmu do ruky dlažební kostku a hodím tak jsem výtržník ať byl můj motiv jakýkoliv (kromě sebeobrany samozřejmě). Vždy je zde prostor pro jednání a každý slušný člověk jej nejprve využije. Kde je vděčnost těch lidí za to, že jim (resp. jejich rodičům) Francie poskytla azyl? Nějak se nám význam hodnot obrací naruby…

Použité odkazy:

Číslo odkazuDatum uveřejněníČas uveřejněníNázevZdroj
[1]07.11.200505:07 (GMT)French fatwa condemns violence Aljazeera.NET
[2]07.11.200510:39 (GMT)Police shot, wounded in France unrestAljazeera.NET
[3]07.11.200523:10 (GMT)Chirac: Rioters will be punished Aljazeera.NET

Číslo odkazuDatum uveřejněníČas uveřejněníNázevZdroj
[4]07.11.2005--:--First fatality as French rioting worsensReuters.com
[5]07.11.2005--:--France announces curfews to stop riotsReuters.com


Související články:
Násilnosti ve Francii (07.11.2005)

Celá tisková zpráva | Počet komentářů: 19785 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek

Jihozápad.info - největší www katalog jihozápadních Čech
Jihozápad.info - největší www katalog jihozápadních Čech

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server

Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami
nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.